Beyond Good and Evil 2

(Днес е 13-ти август. Писал съм този текст преди повече от 3 месеца, но не го публикувах. От една страна Twitter, а от друга страна, мързелът ми, допринесоха за това.)

Каква радост, какво щастие, каква красота!
Вече няколко дни еуфорията не ме напуска, изгледал съм филмчето стотици пъти и не мога да му се наситя.
Колко е хубаво човек да е жив!
Изглежда този път играта е напипала начин да стигне и до обикновените хора. Първият Beyond Good and Evil не вдъхваше доверие. Повечето хора се объркваха дори само гледайки картинките. Пъстра игра, като за дечица? С говорещо прасе? И момиче с вид на феминистка \ лесбийка (все лоши неща според чичарската общественост)?. Поемате ролята на репортерка, разкриваща прикриван от властите геноцид. WTF?
За сравнение, Beyond Good and Evil 2 вече е реалистична и впечатлява с детайл. Джейд е по-симпатична сексуално. Геймплеят прилича на този на популярни игри като Assassin’s Creed и Mirror’s Edge. Стрелят по вас с истински куршуми, а не с енергийни лъчи. Експериментите ми показаха, че хора, отблъснати от визията на първата игра веднага посягат към втората.
Смайващо е колко вдига летвата BG&E2 – и този път по очевиден и за масовия „играч“ начин. Много хора не вярват, че това в действителност е реален геймплей. Аз съм убеден, че е. Техническите постижения на Ubisoft в Assassin’s Creed бяха смайващи. Начинът, по който героят разбутваше тълпите, това, че някой залитащ враг се подпираше на мебелите наблизо, възможността да се катериш, захващайки се акуратно за всяка – буквално за всяка – издатинка и вдлъбнатинка в сложната архитектура на сградите… BGE2 е логичния начин, по който Ubisoft развиват своята ненадмината симулация.
Притеснението ми обаче пак е свързано с Assassin’s Creed – играта беше постигнала невиждани до момента неща, но беше скучна и куха откъм съдържание. Същата тенденция я имаше и в последния Prince of Persia – беше превърнат в безидеен jump’n’run. Преди да ми кажете, че това са други хора – не, не са, някои от level designer-ите на Ubisoft са участвали и в Assassin’s Creed, и в Sands of Time, и в BG&E. Та това ме притеснява. На мен лично ми е трудно да си обясня как след шедьоври като Sands of Time и BG&E получаваме скучния Assassin’s Creed, както и досаден персийски jump’n’run същите хора. Сигурно отговорът е в човека, отговарящ за game design-a на въпросните игри. Но да не забравяме, че човекът зад BG&E е Michel Ancel. Той е способен на чудеса.
Advertisements

1 Response to “Beyond Good and Evil 2”


  1. 1 FEarBG септември 7, 2009 в 1:38 pm

    Това определено ще се пробва…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
Страници

Advertisements

%d bloggers like this: